Sova



We are searching data for your request:

Forums and discussions:
Manuals and reference books:
Data from registers:
Wait the end of the search in all databases.
Upon completion, a link will appear to access the found materials.

Sova (Latinská strigiformes alebo Striges) je zástupcom radu dravých vtákov, ktorý zahŕňa viac ako 220 veľkých a stredne veľkých druhov, najmä nočných vtákov, ktoré sú bežné vo všetkých krajinách sveta. Táto skutočnosť naznačuje, že práve tento vzhľad umožňuje týmto vtákom úspešne loviť v tme. Ale sovy sa veľmi líšia veľkosťou. Ich hmotnosť sa pohybuje od 50 gramov do štyri a pol kilogramu. Sovy usadili celý svet. Nenajdeme ich iba v Antarktíde. Sedemnásť druhov žije v Rusku. Sovy zriedka stavajú hniezda na vlastnú päsť. Častejšie používajú opustené hniezda hadí, vrany alebo dutiny stromov. Malé vtáky a hlodavce sú základom potravy pre väčšinu sov.

Sovy majú jedinečné zrakové orgány. Väčšina vtákov má oči na strane hlavy. Sovy nie. Obrovské oči sú umiestnené v prednej časti. Koniec koncov, sovy (mimochodom zbavené čuchu) sú aktívne vo večerných a nočných hodinách. Majú binokulárne videnie, ktoré dáva sovám schopnosť presne určiť vzdialenosť k vybranej koristi. A keďže sovy nemôžu prevrátiť oči zo strany na stranu (očné gule sú spojené s kosťami lebky), môžu sa na útok zamerať na objekt.

Sovy majú pružný krk. Oči sú nehybné, ale krk sa môže otáčať o 270 stupňov. Pred útokom musí sova „namieriť“ - pričom otáča hlavou vo všetkých smeroch.

Okrem zvláštneho zraku majú sovy špeciálne vypočutie. Vďaka nemu tieto vtáky bez chyby určujú miesto, kde sa nachádza ich obeť, a vzdialenosť od nej. Sovy majú jedinečný sluch vďaka tvárovému disku, ktorý je tvorený hustým perím na prednej časti hlavy - sú umiestnené v kruhu.

Sovy potichu lietajú. Tento tichý let je zaistený extrémne voľným a mäkkým perím. Schopnosť ticho lietať je teda ďalšou adaptáciou na nočný život - hlavne spojenou s poľovníctvom.

Sovy majú dlhé pazúry. Dlhé a zakrivené. A tiež veľmi ostré. Mnohé sovy majú dva prsty smerujúce dopredu a dva smerujúce dozadu. Bez takýchto zbraní by bolo pre nich ťažké chytiť svoju korisť.

Všetky sovy lovia v noci. Mnohé áno, ale nie všetky. Ako viete, existujú výnimky z každého pravidla. Takže to bez nich nebolo. Napríklad sovy krátkej a jastrabovité, ktoré žijú v našej krajine. A niektoré sovy sú nútené loviť počas dňa prirodzenými vlastnosťami miest, v ktorých žijú. Zasnežená sova, ktorá žije v tundre, loví niekoľko mesiacov za denného svetla, pretože slnko sa v lete neskladá za horizont.

Sovy vytvárajú manželské páry na celý život. Áno, pre týchto vtákov je charakteristický súlad v rodinnom živote. Je zaujímavé, že medzi kurčatami majú staršie väčšie šance na prežitie. Počas hladovania sa môžu dosť najesť poslednými vyliahnutými kurčatami.

Dlhé uši sú najbežnejšími zástupcami rádu v európskej časti Ruska. Tieto sovy dostali svoje meno podľa uší, ktoré tvorilo perie. Sova dlhoplodá sa obzvlášť rada usadí v ihličnatých lesoch, ale vyskytuje sa aj v rôznych parkoch. „Južní“ jedinci sú väčšinou sedaví, zatiaľ čo „severní“ sú sťahovaví vtáci. Strava dlho ušnej sovy zahŕňa malé hlodavce, kotce. Neopatrné pohyby posledného z nich ich odsudzujú do role obete.

Zasnežená sova je najväčšia sova v Arktíde. Telesná hmotnosť ženy je v priemere tri kilogramy a hmotnosť samca je dva a pol kilogramu. Rozpätie krídla je viac ako pol metra. Môžete sa s ňou stretnúť v tundre v Severnej Amerike, Grónsku, Eurázii. Žije tiež na niekoľkých ostrovoch v Severnom ľadovom oceáne. V prírodných podmienkach žijú asi osem rokov.

Sova je jednou z najväčších sov. Hmotnosť tohto vtáka je viac ako tri kilogramy. Radšej žije na miestach, ktoré ľudia len zriedka navštevujú. Husté lesy sú pre túto úlohu ideálne.

Perie sova chráni ľudí pred nešťastím. Preto sa verilo v Kazachstan a strednú Áziu, ktorej obyvateľstvo verilo, že záhadný vzor na každej strane peria sovy nebolo nič iné ako výroky Koránu.

Počas párenia sovy organizujú „koncerty“. Párenie začína v marci. Cestovateľ, ktorý sa v tomto ročnom období potuluje do biotopov sov, môže byť vystrašený vydesením: samica a samec vydávajú tieto zvuky najskôr oddelene a potom v duete. Orol bielohlavý sa nazýva strašiak - koniec koncov, toto hluchotenie nie je dostatočné, takže „predstavenie“ stále končí hlasným smiechom. Hlavnou potravou sovy orla sú hlodavce. Jesť tiež obojživelníky, hmyz, plazy a dokonca aj vtáky.

Sova je veľmi statočný vták. Žije v malých mestách, dedinách a dedinách v južných oblastiach Ruska. Tento vták môže spôsobiť útek mačiek. Malá sova ukladá potraviny a skrýva svoje prebytky na odľahlých miestach.

Ryba sa živí rybami. Tento druh sovy žije v Primorye, na pobreží Okhotského mora, v Kuriles, Sachalin av Japonsku. Obľúbené miesto pre hniezdenie týchto vtákov sú lužné rieky zarastené vysokými stromami. Tu sú dutiny potrebné pre život av rieke je hlavným zdrojom potravy ryby. Sovy to chytia dvoma spôsobmi. Prvý je sledovaný z objektov nachádzajúcich sa v bezprostrednej blízkosti vody. Druhý - putovali v plytkej vode a chytili ryby, ktoré sú blízko.

Sovy sa môžu usadiť priamo na zemi alebo v nory. Toto je typické pre jednotlivcov, ktorých biotop je tundra alebo púšť. Napríklad králičia sova (druhé meno je jaskynná sova) obývajú nory veľkých hlodavcov v Severnej a Južnej Amerike.

Sovy sú typickými predstaviteľmi sov. Rovnako ako väčšina ostatných členov rádu obývajú lesy, žijú v dutinách a jedia hlodavce. V Ruskej federácii sa nachádzajú jedinci troch druhov tohto rodu: vousatá, dlhoocasá a sivá sova. Ten sa nachádza aj vo veľkých parkoch, prvé dva sa stále nestretávajú s ľuďmi.

Sovy sú zvedavé. V zime v tajge často lietajú po človeku, zatiaľ čo lietajú z jedného stromu na druhý. Sivé a dlhoocasé sovy obývajú územie Ruskej federácie, ale veľká sivá sova je známejšia v Severnej Amerike. Tieto sovy sa smejú tak strašidelne nahlas, že vystrašia aj skúseného lovca.


Pozri si video: NEW SOVA ARROW SPOTS on ASCENT. Valorant Guide (August 2022).